ListEnBedrog.nl

loquendi libertatem custodiamus

Klachten?
Start
Contact
Dossier Pieter Knabben
Oplichtertje
Actueel
Dossier BRTS
Zwartboek BRTS/BOS
Dossier PBO BRTS
BRTS in de pers
X-files
Bezwaarschrift BOS
Besluit CvdM
Dossier TV-Gazet
TV-Gazet in de pers
De affaire Mi Amigo
SOS Magdalena
Reacties
Open & Eerlijk
Links
Colofon
In memoriam: Rob Out

Rob Simon Out
4 maart 1939 - 25 december 2003
Mister Veronica Rob Out overleden

LAREN, 26 december 2003 (ANP, eerste melding: 12.58 uur) - 'Mister Veronica' Rob Out is donderdag overleden. Zijn echtgenote heeft dat vrijdag laten weten. Out, die destijds aan de wieg stond van toenmalige radiopiraat Radio Veronica, is 64 jaar geworden.

Rob Out: "Veronica, c'est moi''

HILVERSUM, 26 december 2003 (ANP) - Met een snik in de stem is het Rob Out (4 maart 1939) die op 31 augustus 1974 op het legendarische schip van de piratenomroep Veronica de laatste woorden uitspreekt: "Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij. Voor Nederland.''

Vanaf 1966 is Rob Out diskjockey op het schip Veronica. In die periode (1968) neemt hij voor de lol en onder het pseudoniem Egbert Douwe het nummer 'Kom uit de bedstee mijn liefste' op, dat uitgroeit tot een hit. Hij doet dat samen met Peter Koelewijn.

Vier jaar na zijn aantreden als diskjockey, mag hij zich programmaleider noemen. Weer vier jaar later zinkt het schip Radio Veronica. Op 1 januari 1976 keert Veronica terug als aspirant-omroep in het publieke bestel.

Rob Out maakt van Veronica de grootste omroep met meer dan een miljoen leden. Speculaties over een snel en wild leven met veel drank, vrouwen en drugs volgen op de Gooise matras automatisch op succes en macht. "Maar'', zegt Out daar zelf over, "de Gooise matras ken ik niet. Mensen die me kennen weten dat het larie is. Niemand heeft het ooit hard kunnen maken.''

Rob Out erkent echter in zijn memoires (1975) dat drank een van de weinige constanten in zijn leven is. In het dankwoord richt hij zich zelfs twee keer tot zijn slijter. In 1990 rijdt hij met drie keer te veel drank op zijn splinternieuwe Maserati aan gort tegen een Hilversums viaduct. De rechter acht een rijverbod van een half jaar op zijn plek.

Rob Out is al die tijd de belichaming van Jong, Snel en Wild, hij is Mister Veronica, the Godfather. "Rob Out heeft Veronica bedacht, opgericht, ondersteund en grootgemaakt. Hij is een fenomeen'', oordeelde televisiedirecteur en voormalig collega Joop Daalmeijer eens. In de platte bedrijfsstructuur van Veronica vormt hij samen met Lex Harding daar ver onder de piepkleine top. "Veronica c'est moi'', wist de algemeen directeur zelf dan ook.

Toch is het de tovenaarsleerling Lex Harding die vele jaren later, in 1989, de droom van Rob Out verwezenlijkt. Harding geeft Nederland het eerste commerciële televisiestation door middel van de U-bochtconstructie via Luxemburg. "Een meisjesnaam'', sneert Out over de naam van het commerciële station RTL-Veronique, dat later wijselijk zijn naam verandert in RTL4.

Ondanks alle ambities blijft Rob Out algemeen directeur bij Veronica. Pas na vernietigende kritiek van het organisatiebureau KPMG dat hij zelf inschakelde, verlaat het boegbeeld in april 1992 Veronica "wegens privé-omstandigheden''. Volgens KPMG is Rob Out zijn stuwende kracht verloren en zijn de grenzen van het familiebedrijf Veronica bereikt. Kritiek over zijn grillige karakter, veelvuldige afwezigheid en geringe bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken is ook veelgehoord. Het charisma van Mister Veronica zou zijn uitgewerkt.

"Een idee was een bevel'', schrijft regisseur Bert van der Veer in een column over de leidinggevende kwaliteiten van Rob Out. "Geen gezeur'', luidde het credo van de man die vroeger serieus katholiek priester wilde worden. "We gaan kapot aan vergaderen'', tekende Nieuwe Revu ooit uit zijn mond op.

De laatste jaren slijt Rob Out met de oprichting van de plaatselijke politieke partij Laren 2000. In zijn woonplaats heeft hij samen met zijn vrouw een videotheek. Hij rookt niet meer, drinkt iets minder en schrijft een boek over zijn leven. "Maar het moet wel een einde hebben'', verklaarde hij in 2001 tegenover de Apeldoornse Courant.

Afscheid Veronica 1974

Op zaterdag 31 augustus 1974 had programmaleider Rob Out het laatste woord op Radio Veronica. Miljoenen luisterden naar misschien wel het meest intense radiomoment van de twintigste eeuw. Om zes uur ’s avonds ging de zender aan boord van de Norderney definitief uit. Het ontluisterde zendschip bleef nog een jaar voor de kust van Scheveningen liggen. Veronica keerde op 28 december 1975 terug via Hilversum 4. Ironisch genoeg opende Veronica de nieuwe klassieke zender, terwijl eerder was beweerd dat er in de ether geen ruimte was voor een vierde nationaal radioprogramma.

Rob Out op 31 augustus 1974, even voor zes uur, op 538 meter middengolf, 557 kilohertz:

Duizenden jaren geleden ontdekte de eerste mens hoe hij vuur kon maken. Hij is waarschijnlijk verbrand door zijn medemensen. Hij was een boosdoener. Een piraat. Maar vanaf dat moment beschikten de mensen over vuur om zich warm te houden, licht te maken en zelfs voedsel te koken. Eeuwen later vond iemand het wiel uit. Hij is waarschijnlijk gevierendeeld op de pijnbank. Hij liet een geschenk na dat niet begrepen werd, maar de wegen naar alle delen van de wereld opende.

Door alle eeuwen heen zijn er mensen geweest die de stoot gaven tot nieuwe ontwikkelingen, met als enig wapen hun denkvermogen en creativiteit. Het antwoord daarop was altijd hetzelfde: haat en afgunst.

Ieder nieuw idee of ontwikkeling wordt aangevochten door een groep mensen die streven naar behoudendheid en machtsconcentratie. Het vliegtuig was onmogelijk, narcose zondig, ruimtevaart godslastering, Radio Veronica een misdaad.

Radio Veronica… ontstaan uit het initiatief van enkele Nederlanders, vermoord door een groep andere Nederlanders omdat het een bedreiging voor hun macht is. De populariteit van Radio Veronica bij het Nederlandse volk is de reden waarom het verdwijnen moet.

Ons omroepsysteem is een ratjetoe van kleine belangen, in stand gehouden door een klein aantal mensen dat geen oog wil hebben voor de belangen van de luisteraar of kijker. Radio Veronica is een bedreiging voor dat systeem en daarom moeten we verdwijnen.

En toch… Toch kan dit slechts een tijdelijke verdwijning zijn, want idealisme is een wapen waar moeilijk tegen te vechten is. Niet gehinderd door en gebonden aan politieke belangen, machtswellust of angst zal Veronica doorgaan… Moet ze doorgaan.

Mensen hebben vuur, stoom, elektriciteit bedwongen, oceanen overgestoken in een zeilboot, vliegtuigen en stuwdammen gebouwd, de aarde kunnen verlaten door zijn denkvermogen, creativiteit en wilskracht.

Veronica is opgebouwd door wilskracht en idealisme. Verslagen door hen die dat als een bedreiging ondergaan. Het is aan u als Nederlander, met gevoel voor rechtvaardigheid, daar een antwoord op te vinden.

De klok tikt steeds verder… Ik heb nog enkele minuten… Er moet misschien nog veel gezegd worden… Ik heb de tijd niet… En ik kan het ook niet meer…

Het is tijd geworden om afscheid te nemen… Een verschrikkelijk gevoel… Die periode wordt afgesloten… Er sterft iets…

Bij het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland… Dat spijt me… Voor Nederland…

www.norderney.nl
 

 
© 2003-2011 Mega Media Producties